Van de zomer schreven we een nieuwsbrief over liefdesverdriet: 
wat je moet weten over een gebroken hartMocht je hem hebben gemist, je leest hem hier alsnog.
We kregen een reactie van Stella. Zij schreef: 'Ik lees de mails en boeken altijd met plezier, maar ik heb een vraag. Ik ben vier jaar single en ik snap wat jullie zeggen over 'je seksualiteit niet uitbesteden€ en het belang van goed voor jezelf zorgen. Jezelf beminnen is natuurlijk prima, ik doe het met plezier. Maar ik mis het zo om tegen iemand aan te kruipen op de bank. Ik mis die aai over mijn bol en het hand in hand over het strand lopen. Ik bedoel: naast seksualiteit is er ook nog gewoon 'lekker aanraken en aangeraakt worden€. Hoe ga ik daar als single mee om?'

nb 42 2015


Stella heeft het over huidhonger. Aanraken, aangeraakt worden, frummelen en frutselen. Mensen willen elkaar vlooien, net als apen. Heb je een geliefde, dan vlooi je elkaar de eerste maanden van de verliefdheid eindeloos. Singles klagen over dat gebrek aan aanraking.

Tot zover alles helder. Maar nu.

Heel veel mensen verwarren 'vlooien' met seksualiteit. Zij worden alleen gevlooid door de man of vrouw met wie ze ook seks hebben. Maar als de seksualiteit minder wordt en dat gebeurt bij alle stelletjes; tijdens de verliefdheid zit je aan elkaar vast, je hangt aan elkaar zoals het dwergaapje aan die vinger, maar op een dag ga je weer alleen op pad dan word je ook niet meer aangeraakt. Of minder en minder en minder. Het hartstochtelijke zoenen van het begin is veranderd in een kuise kus op het voorhoofd. En lepeltje lepeltje liggen is ook voorbij. Er ontstaat een tekort. Net zoals vrijgezellen dat ervaren (dus Stella, je bent zeker niet de enige).

De taoïsten zeggen dat het de kunst is seksualiteit en huidhonger te scheiden.

Sommige vrouwen doen dat al heel slim. Ze laten zich bijvoorbeeld een keer per maand masseren. Of ze nemen een huisdier. Of ze hopen dat hun dochters zo snel mogelijk baby's krijgen. Baby's zijn heerlijk om je tekort aan aanraking mee aan te vullen.

Maar het slimste is dit.

Huidhonger stil je het beste zelf.

Hoe? Juist: met zelfbeminning. Bij het woord zelfbeminning denken de meeste mensen aan liefdevol masturberen. En dat is het ook. Maar liefdevol masturberen gaat verder dan je denkt. Dat gaat niet enkel over jezelf daar ergens tussen de benen aanraken, we hebben het over aandacht geven aan je hele lichaam. Heel je mooie lijf met alles erop en eraan. Zelfbeminning is jezelf opnieuw vormgeven.
Als je jezelf zo aanraakt geef je antwoord op de vraag: waar ben ik en wat ben ik? En wat ben je? Een seksueel wezen. Dat reageert en zo in opwinding komt.

Raak jezelf aan met zachte, warme handen.
En kijk eens wat er gebeurt. Het stilt de huidhonger. Het neemt je gevoelens van stress en eenzaamheid en ongelukkigheid weg.

Het is zalig om tegen een ander aan te kunnen kruipen op de bank of in bed. Maar nu weet je: als je geen liefje hebt, of de intimiteit met dat liefje laat wat te wensen over, dan omhels je jezelf met duizend armen.

Leuk als je hieronder laat horen wat jij ervan vindt.

 

Team ValleiReacties  

Permalink5 Erik
Verhaal klopt, gaat op voor vrouwen en mannen. Jammer genoeg verwarren veel vrouwen behoefte aan aanraking van mannen met sexuele begeerte. Dat ervaar ik teminste als man in scheiding. Jezelf aanraken, voelen, kloppen, knijpen, aftasten etc. en daarna daarop mediteren is een prima oplossing.
30-11-2015 09:16 Citeer
Permalink4 Jennie Kanis
Ben erg blij met je verhaal. En ben het helemaal met je eens. Misschien zijn we het als mensen ook wel verleerd om met elkaar te vlooien. Wat meer onderlinge aanraking en lijfwarmte delen is vast heilzaam.
Daarnaast heb ik een praktijk waarin ik veel massages geef die er op gericht zijn om oxytocine vrij te maken. Ja, het hormoon dat je in een relaxte stemming brengt. Deze massages kan je ook zelf in een cursus aanleren en misschien uitwisselen met vriendinnen.

Ik snap dat knuffelen met een partner, kind of dier veel geaccepteerder is. En ik snap dat het completer voelt als je het met een partner hebt. Ik denk dat het net als met zelfbeminning niet gaat of solo of met een partner, maar dat je beide mogelijkheden vol in je hebt.
20-10-2015 14:53 Citeer
Permalink3 Astrid Veenstra
Hoi Marleen, ook ik herken veel in je verhaal. Ik ben een echte knuffelkont dat was al toen ik nog thuis woonde. Toen ik op mezelf ging wonen heb ik dat enorm gemist. Dat werd me pas duidelijk toen het uitging met een vriendje.
Nu knuffel ik veel met mijn 3 kinderen, heerlijk. Ik ben echt blij met je wijsheid dat je je huidhonger zelf kunt stillen. M'n lieve schatten zullen niet eeuwig thuis wonen. Ook hoop ik hen bij te brengen dat ze op sexueel gebied en op huid gebied goed voorzichzelf kunnen zorgen. Bedankt! Hartelijke groet, Astrid.
19-10-2015 08:39 Citeer
Permalink2 saskia van Wagensvel
Hoi Marleen, ik herken dit verhaal heel goed. Ik heb tijdens biodanza mijn partner ontmoet en toen ging alles om aangeraakt worden Door jezelf met een ander of met een groep. Bijvoorbeeld met 4 man op de grond zitten met je ogen dicht en dan elkaars handen Door elkaar laten gaan. Heel fijn en bijzonder. Later toen ik mijn dochter kreeg heb ik heel veel geknuffeld met haar en een jaar borstvoeding gegeven. Nu knuffel ik nog veel met mijn dochters en sinds 2 jaar met onze toypoedel van 3 kg. Ik was haar vaak want ze moet wel lekker ruiken. Ik laat me vaak masseren en toch zou ik ook nog meer willen knuffelen met mijn man. Ik ben een echte knuffelkont. Warme groet van saskia
18-10-2015 11:58 Citeer
Permalink1 Lisa
Leuk allemaal; omhels jezelf enz als je huidhonger hebt..... Maar dat is voor mij absoluut niet genoeg op den duur (dagen/weken).
18-10-2015 11:58 Citeer

Plaats reactie (je naam wordt niet getoond)


Beveiligingscode
Vernieuwen