Vroeger dachten we dat het leven ging om knallen, beuken en presteren. Want: wie succesvol wil zijn, moet een hoge productie hebben en 24-7 paraat staan. We werkten snel, praatten snel, vlogen door de winkels en maakten de wc schoon in anderhalve minuut. Op de snelweg reden we steevast in de linkerbaan.
We leefden in de vijfde versnelling. Altijd.
Het favoriete werkwoord was: racen.
 
Van de taoïsten leerden we iets belangrijks.
 
Namelijk: je kunt niet altijd knallen.
 
Je kunt niet altijd vrolijk zijn, altijd dertig kilo liften op de sportschool, altijd geïnspireerd zijn, altijd zin in seks hebben. Je kunt niet altijd de slimste zijn, als eerste op kantoor verschijnen. Niet altijd alle feestjes organiseren.
Je bent niet alleen yang. Je bent ook yin. Naast actie moet er rust zijn. Je hebt zomer en je hebt winter. Het koren staat te bloeien en daarna ligt de akker braak. Waarom? Het een kan niet zonder het ander. Je kunt bloeien bij de gratie van het feit dat je uitrust, herstelt, oplaadt voor de komende periode.

nb 01 2015Dat heet yinnen.
 
Yinnen is: rusten, achteroverleunen. Je lichaam rekken en strekken, eens flink gapen en zeggen: 'Hèhè, wat een toestand.' Je kijkt uit het raam. Je leest een pagina uit een mooi boek. Je kijkt een feelgooodmovie. Je bakt een cake. En nog een omdat de eerste zo goed was gelukt. Je lanterfant en slentert. Door het bos. Of door de stad. Alles op half tempo.
 
De yin-periode voor de vrouw is nu. In de diepe winter. Vrouwen gaan gelijk op met die akker. Die ligt er op dit moment kaal en zwart en ogenschijnlijk doods bij. Maar onder de grond gebeurt van alles. Straks, als de lente aanbreekt en de boeren zaaien, kan het land weer vrucht dragen.
We volgen deze winterweken het ritme van de natuur en voelen ons zeer gezegend. Elke dag worden we zachter en trager. 
 
De taoïsten zeggen: goed yinnen zorgt dat je straks weer kunt presteren.
Ons advies: probeer als het even kan deze weken wat meer rust en tijd voor jezelf te pakken. 'Vakantie' zit er misschien niet in, maar je agenda zo leeg mogelijk maken misschien wel. Boek een avond sauna voor jezelf (laat de kletsende vriendinnen thuis). Neem een snipperdag. Onttrek je aan wat verplichtingen. Breng het checken van je mail en Facebook terug tot twee keer per dag.
 
Iets meer doezelen, knutselen en tuttelen.
 
We wensen je een heel goed en gezond nieuw jaar toe.
 
Team Vallei

Plaats reactie (je naam wordt niet getoond)


Beveiligingscode
Vernieuwen