'Mediteren? Zweverig gedoe!' zegt de een.
Een ander zegt: 'Waarom zou ik in lotushouding op een matje gaan zitten? Ik heb wel wat beters te doen.'
Wat zeg jij?
 
Eerlijk gezegd wisten wij ook niet wat het nut van mediteren was.
We dachten lange tijd dat het gewoon goed was tegen stress. Prima voor stresskippen als wij dus. Wij deden dan ook jarenlang ons best.
 
Van taotrainer Reinoud Eleveld leerden we dat taoïsten mediteren om de voordelen van wakker zijn en die van slapen te combineren.
 
Ja, dat is een gek zinnetje, hè, krab maar even op je hoofd.
 
Je kent twee vormen van bewustzijn. 1: je bent wakker; en 2: je slaapt. Meditatie zit daar precies tussenin. Het is in feite het kiertje tussen wakker zijn en slapen. Het verrukkelijke gevoel als je net in slaap valt, je zoeft weg. Of: je bent net wakker en je dommelt nog wat in je warme bed. Ook al zo fijn. Tijdens het mediteren wil je precies daar zitten en je net zo senang voelen. Je bent wakker, maar ook een beetje aan het slapen.
As je je daar bevindt, combineer je het beste van twee werelden. Namelijk de voordelen van wakker zijn: je bent alert en bewust en kunt dingen doen. En de voordelen van slapen: je recupereert, rust uit en laadt opnieuw op. De nadelen laat je links liggen. Je wordt niet moe, en je kunt gewoon actief zijn.
 
Als je meditatief bent, bevind je je in flow.
Voor topsporters is flow belangrijk. Als ze tijdens het verspringen in flow zijn, winnen ze de gouden medaille. Zitten ze niet in flow, dan zijn ze 'uit vorm'.

sport1

 

We hopen dat we toevallig en op het juiste moment in flow zijn. Als topsporter, maar ook als werknemer, als moeder, en als vriendin. En wanneer we te vroeg of te laat pieken, dan lopen we de gouden medaille mis.
Ik heb gefaald, denk je.
 
De taoïsten moeten lachen als ze horen dat wij flow van het toeval laten afhangen. Zij roepen het gewoon op door meditatie.
De taoïsten zeggen dat je door meditatie piekprestaties makkelijker en vaker kunt leveren en op het gevraagde moment.
 
Vertaal dat eens naar je eigen leven.
 
Stel dat je een eerste date hebt. Natuurlijk wil je dat het afspraakje goed loopt. Je wilt relaxed overkomen, grappig zijn en geïnteresseerd. Idealiter zou je je wakker en helder willen voelen, en niet moe willen worden. Zo ben je op je best en kun je van de afspraak genieten. Voor mensen die niet mediteren is de kans zeer klein dat ze zich zo voelen op een date. Ze liggen na afloop uitgeteld op de bank en vegen zich het zweet van het voorhoofd: dat was ingewikkeld.
Mediteer je wel, dan kun je in flow helder, wakker en ontspannen je eerste avond doorbrengen.
 
Meditatie is een trainingsvorm om dat wat je in het leven wilt bereiken meer kans te geven. Studeren, leren, werken, opvoeden, noem maar op. En precies daarom hoort mediteren bij de cursus vallei-orgasme. Nu snap je waarschijnlijk beter waarom het vallei-orgasme zoveel seksueel genot kan brengen: het is een flow-orgasme. Alle vrouwen willen dat meemaken. En alle vrouwen kúnnen het meemaken, ook zij die moeite hebben met opgewonden raken en niet eerder een orgasme beleefden.

Team Vallei

Plaats reactie (je naam wordt niet getoond)


Beveiligingscode
Vernieuwen