De liefde en relaties: je kunt er nooit genoeg van weten en er valt altijd wat bij te leren, is ons credo. We willen toch allemaal een gouden relatie? Een van de eerste onderwerpen die we met taotrainer Reinoud Eleveld bespraken was de seven years itch. Iedereen die al eens een relatie had, kent hem: de crisis na een jaar of zeven. Het afhaakmoment. Het moment dat je denkt: misschien kunnen we er maar beter mee stoppen. 

Hier loop je tegenaan:

  • Dat wat je eerst heel erg aantrekkelijk vond aan de ander is nu een bron van ergernis
  • Het 'alles samen doen' van het begin is veranderd in ieder steeds meer op zichzelf
  • Het begon met lust en liefde, maar nu lijkt de lust wel verdwenen en de liefde Tja, wat ís dat eigenlijk?
  • Ineens voel je vlinders in je buik voor de leuke vader van school. Of de buurvrouw, of die ene collega op het werk
  • Of je ex komt ineens weer in beeld
  • Ruzies, ruzies, ruzies (waarover eigenlijk?)
  • De verstrengeling van het begin is verdwenen.

NB2 1

Twee interessante dingen over de seven years itch die je nog niet wist:

1. De itch begint bij veel mensen niet na zeven maar al na vier jaar. Taotrainer Reinoud Eleveld zegt er dit over: 'Een relatie kun je vergelijken met het opgroeien van een baby: de eerste paar jaren zit je er met je neus bovenop en wil het kindje heel veel aandacht, flesjes, hapjes en knuffels. Na vier jaar wil een kind op straat voetballen zonder mama. 'Laat me!€ zegt het tegen zijn moeder.'

2. Je hebt de itch NODIG om door te kunnen naar de volgende fase van de relatie. Reinoud Eleveld: ''Laat me los!€ gilt de kleuter. 'Laat me nou eens mijn eigen ding doen,' zegt de ene partner tegen de andere. Of: 'Ik heb geen zin om mee te gaan naar de verjaardag van je zus, ga maar alleen.€ Heel veel mensen schieten in de stress; ze deden toch altijd alles samen? Houdt hij/zij nog wel van me? Is de relatie nog wel goed?'

Volgens de taoïsten is loskomen van de partner noodzakelijk in een relatie. Loslaten, maar niet verbreken. Interessant, hè.
Wil je er meer over weten? We vertellen er alles over in het boek Dit zouden alle vrouwen moeten weten en de cursus Vind geluk voor twee.

Team Vallei

 

Plaats reactie (je naam wordt niet getoond)


Beveiligingscode
Vernieuwen