Megan (51) maakt zich zorgen. Over de wereld, die steeds oversekster lijkt te worden. En over haar zoon en dochter van 13 en 14: kunnen zij wel uitgroeien tot 'normale' volwassenen? Megan: 'Ik heb mijn dochter een paar jaar geleden verteld dat ze eens met een spiegel naar haar eigen vagina moest kijken. Het duurde heel lang voor ze het deed. Toen zei ze dat ze het een 'vies ding€ vond. Ik was geschokt. Ik heb mijn kinderen geleerd respectvol om te gaan met hun eigen lichaam en op ontdekkingsreis te gaan. Ze willen het niet horen. Waar gaan we heen met z'n allen? Nog even en we vinden het doodnormaal dat peuters Fifty Shades lezen.'

Kind leest 50 shades

Nee, oversekste peuters krijgen we niet. In de krant verschijnt om de zoveel tijd een paniekverhaal over meisjes van elf die aan seks doen in ruil voor snoep of cola, maar dat zijn uitzonderingen. Het is een misverstand dat kinderen steeds vroeger met seks zouden beginnen. De gemiddelde leeftijd waarop tieners voor het eerst met elkaar naar bed gaan, schommelt al decennia rond de 17 jaar.

Wat wel veranderd is, is dat kinderen steeds jonger in aanraking komen met expliciete seksuele beelden. De helft van de kinderen al als ze 10 jaar zijn. Daarom is duiding van de ouders echt nodig. Ook: relativering en gezond verstand. De taoïstische visie op seksuele voorlichting is interessant. De taoïsten zeggen dat het niet normaal is als tieners van 12 of 13 met elkaar naar bed gaan. Kinderen horen geen baby's te maken. Wat gezond is voor pubers is dat ze zich bezighouden met de eerste stapjes op het pad van verliefdheid: Wie vind ik leuk? Vindt hij/zij mij leuk?

We bespraken Megans angst met taotrainer Reinoud Eleveld. Hij zei dit: 'Pubers kijken veel meer naar hun ouders dan ouders zich realiseren. Ze hebben nog steeds een enorme back-up nodig. Letterlijk: ruggensteun. Dat betekent dat je als vader of moeder moet ingrijpen als iets niet goed gaat. Dat kan betrekking hebben op pesten, slecht presteren op school of seksualiteit. De taoïsten noemen dat 'strenge liefde€. Als je merkt dat het verkeerd gaat of verkeerd dreigt te gaan, ga je het gesprek aan. Je kijkt je kind aan en zegt: 'Wat je nu doet, gaat niet goed en daar kan ik je geen rugdekking op geven.€ Het gaat dus over vertrouwen.
Seksuele voorlichting gaat niet alleen over standjes en condooms, daar weten kinderen alles van. Seksuele voorlichting gaat vooral over de vraag hoe je je kind begeleidt in zijn of haar seksuele ontwikkeling om te voorkomen dat het te snel overgaat tot 'volwassenenseks€. Kinderen zijn gebaat bij begrenzing. Daardoor zijn ze in staat om te experimenteren. Dat is wat ouders hun kinderen moeten bieden. Het is niet raar om een deal met je 14-jarige dochter te maken over wanneer ze met haar vriendje naar bed mag. Bijvoorbeeld door af te spreken dat dat mag als ze 15 is, als ze ook aan de pil mag.'

Team Vallei

PS En als je kinderen het huis al uit zijn of als je geen kinderen hebt? Pubers hebben ook wijze tantes nodig waar ze terecht kunnen met hun vragen. De taoïsten zeggen: 'Alle kinderen zijn jouw kinderen, daarom is wijsheidtraining zo belangrijk.' 

Reacties  

Permalink2 Damien
In een westerse samenleving waar ik zelf vind dat inderdaad kinderen door porno-erotiek worden voorgelicht en jongens douchen met boxer aan in de voetbalclubs!
Schaamte over bloot zijn en seks is één taboeonderwerp bij seksuele opvoeding.

Uit een naturisten traditie jarenlang voorgekomen familie waar ik mijn kids leert respect voor het blote lijf. Kleuters raken zo meer vertrouwd met volwassen naakte bodies.En ook kids hebben seksuele behoeftes wat leid tot dokter spelletjes als je het toelaat als ouders . Het vermanende vingertje van daar mag je niet aan zitten of doe het op je kamer! Een heel foute visie en seksopvoeding van kinderen hoe het niet moet. Het is niet bespreekbaar en het kind moet zelf uitzoeken in de puberteit.

Ik was met mijn vrouw en 13 jarige puber zoon op een mooie naturistencampi ng in Kroatië. Op die leeftijd gieren hoge levels sekshormonenen als testosteron door het lijf. We zaten samen te vissen aan een meer en hij kreeg een willekeurige erectie. Helemaal normaal dat het kan gebeuren en echt niet is om over uit te lachen of te schamen! Het bloot zijn verraad als detail opgezwollen testicles in de balzak en harde tepels borstkas. Om hem een gevoel te geven dat elke man dat gebeurde niet de situatie gaan negeren. Gelukkig begon hij met een grapje.. Pa ik ben zo geil! Daar kon ik op inspelen met een antwoord natuurlijk. Je bent geen kleine jongen meer, maar een vruchtbare potente tiener! Regelmatig moet je jouw seksuele behoeftes en energie ontladen. Doe dat nu maar even achter de bosjes in privacy. Na de zelfbevrediging en ejaculeren nam ie een frisse duik in het water. Mooi man dat je dat kan delen met je bloedeigen zoon!
01-08-2016 15:50 Citeer
Permalink1 Fleur de Jager
Als meisje zijnde had ik een hele goede relatie met mijn moeder. Sex was voor ons normaal bespreekbaar. Mijn moeder vertelde mij al vroeg over mijn eigen lichaam. Dat was zo op mijn 11e / 12e. Dat ik zou veranderen,bors tjes zou krijgen en haartjes. De borstjes vond ik heerlijk maar het haar vond ik niet fijn en schoor het (net als mijn moeder) af. Mijn vader was heel vaak en lang op zee en nam ik de plek van mijn vader in bed in. Ik was er mij niet van bewust dat mijn moeder ook behoeftes had die ik niet kon invullen. Ik had er niet eens erg in. Tot ik een keer midden in de nacht wakker werd en dacht dat er iets met mijn moeder was. Kort daarna hebben wij uitgebreid gesproken over het fenomeen sex en masturbatie. Ik was toen al voorzichtig aan het experimenteren met mijzelf en was al eens klaar gekomen. Het bleef een vertrouwd gevoel tussen mijn moeder en mij als het over sex ging. Ik kijk er met goed gevoel op terug. Door omstandigheden zal het niet gebeuren dat ik dochters zal krijgen maar zou wel open staan voor moeders met dezelfde vragen.
Groeten Fleur
11-03-2014 16:43 Citeer

Plaats reactie (je naam wordt niet getoond)


Beveiligingscode
Vernieuwen