Blog

yin fase

Wist je dat er veel meer vrouwen burn-out raken dan mannen? Volgens de taoïsten heeft dat te maken met het verdwijnen van de vrouwelijke yinfase. De wat? Juist: we kennen het niet.

bild 42

‘Ik ben nog lang niet in de overgang, maar volg de mails met interesse. Dat je door het trainen van de vallei-technieken een wijze vrouw wordt, dat raakt me. Maar wat is dat nou helemaal: wijsheid? En bij wijs denk ik aan oud. Hoe oud moet je zijn om wijs te kunnen worden?’ Die vraag kregen we van Marieke (32).

sneeuwman

Heleens (54 en getrouwd) seksuele leven was al jaren wat koel. Maar na de overgang zakte ze door het ijs. ‘Alles onder mijn middenrif leek er niet meer toe te doen. Er stroomde niets, er was geen warmte. Seks zag ik als een moetje. Er was geen verlangen meer vanuit mezelf, ik dacht nooit: hè, dit is nou fijn of lekker’.

schoonheid wijsheid

‘Keek ik ’s morgens in de spiegel, dan deed ik mijn toch al kleine ogen liefst meteen weer dicht. Ik leek wel zo’n gerimpelde hond, zo’n Shar-pei. De huid van mijn hals zag eruit alsof er te grote trekkracht op stond, en verder naar beneden ging ik maar niet.'

overgave

De zomervakantie overleefd, de kinderen weer naar school, nieuwe projecten op je werk, de tuin op orde, en een opleiding begonnen. Door al dat geren en gedraaf komen we in een soort maximum overdrive.
Maar hoe haal je de kramp eraf? Zodat je leeft in een gezond ritme en niet constant hoeft te persen tot je niet meer kan?